Thursday, March 3, 2022

Rumah Solar

Realiti Yang Perlu Diketahui Sebelum Memasang Panel Rumah Solar

Anda mempunyai kawasan tambahan atau bumbung terbuka yang menarik dan luas namun ... tidak pasti cara mengurusnya? Anda boleh meninggalkannya untuk selama-lamanya. Atau sebaliknya anda boleh mengubahnya menjadi penjana kuasa yang luar biasa untuk menjimatkan kuasa di rumah anda! Itulah yang dibawakan oleh rumah berkuasa matahari untuk individu di Malaysia. RUMAH SOLAR Seperti yang ditunjukkan oleh Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), di Semenanjung Malaysia sahaja terdapat lebih daripada 4.12 juta struktur dengan potensi berasaskan cahaya matahari atas bumbung. Sekiranya setiap bumbung rumah dipasang dengan berorientasikan matahari atas bumbung, Malaysia boleh menghasilkan lebih daripada umur kuasa mutlaknya setiap tahun. Luar biasa, bukan?! Dengan cara ini, bagaimana pula jika kita menyiasat pengecas berasaskan cahaya matahari di Malaysia, kos, apakah pengecas berasaskan cahaya matahari yang terbaik, dan semua yang anda perlu tahu.

Rumah Solar


Apakah Tenaga Suria?

Kita harus bermula dengan bahagian utama, iaitu matahari. Pengecas berkuasa matahari menghasilkan tenaga dengan mengasyikkan cahaya matahari dalam sel fotovoltaik, yang kemudiannya, pada ketika itu, menukar tenaga itu kepada kuasa.

Sebab wabak tenaga berkuasa matahari sering disebut sebagai 'PV berasaskan cahaya matahari'. PV membayangkan fotovoltaik.

Pengecas berasaskan cahaya matahari utama telah dicipta hampir dua abad sebelum ini, dan berasaskan matahari PV kononnya semakin mahir dan mula bertukar menjadi tarikan perniagaan sepanjang beberapa tahun kebelakangan ini.

Semasa 1950-an-1960-an, pengecas berkuasa cahaya matahari mempunyai produktiviti serendah 10%, bermakna HANYA 10% daripada tenaga yang diasimilasikan daripada matahari telah ditukar kepada kuasa.

Hari ini, pengecas berasaskan cahaya matahari dilengkapi untuk menukar lebih kurang 20% ​​tenaga. Sekiranya anda merasakan jumlahnya tidak banyak, ingat bahawa anda tidak perlu membayar untuk siang hari!

Tenaga berorientasikan matahari yang dicipta di rumah boleh menjimatkan wang untuk kos kuasa kerana anda menggunakan kuasa anda sendiri berbanding mendapatkannya dari kekisi.

Bukan itu sahaja, anda tahu. Anda juga boleh MENJUAL tenaga kembali kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB) atau Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB).

Ini sepatutnya boleh dilakukan melalui Skim Pemeteran Tenaga Bersih Malaysia. Pemacuan ini biasanya bertujuan untuk memberi imbuhan kepada penjana kuasa berorientasikan matahari tempatan dan perniagaan, dengan menjual lebihan kuasa mesra alam kembali kepada matriks kuasa.

Haa ... itu adalah kaedah yang sangat 'hijau' untuk membawa masuk wang tunai! Terdapat kuantiti 500MW untuk akaun Pemeteran Tenaga Bersih tempatan, sehingga 2020.
Perubahan Lewat Tenaga Suria Di Malaysia

terdapat beberapa perubahan baharu yang sangat menggembirakan berkaitan tenaga berkuasa matahari di Malaysia yang menjadikannya pilihan yang menarik. Itu tidak kira sama ada anda pemilik salah satu daripada 3.2 juta rumah di Malaysia yang mempunyai ruang untuk cahaya matahari berdasarkan atas bumbung.

1. Pemeteran Tenaga Bersih

Perubahan yang dibuat di sini ialah pengembangan dalam nilai yang dibayar kepada penjana untuk tenaga yang mereka tukar kepada kekisi.

Ia pada masa ini berada pada premis "diselaraskan" (seimbang), dan ini membayangkan setiap unit daya yang anda tawarkan kepada rangkaian elektrik disusuli dengan kos yang dikenakan untuk satu unit daya daripada rangka kerja.

Fakta benar-benar mengesahkan bahawa anda mempunyai banyak wang tunai tambahan, dan pada masa yang sama anda juga boleh menjadikan rumah anda lebih hijau. Bukan hanya individu di Semenanjung Malaysia yang boleh mendapat keuntungan daripada ini kerana Pemeteran Bersih telah diperluaskan ke Sabah pada 2019.

2. Diedarkan (P2P)

Pasaran kuasa seperti ini masih dalam masa untuk ujian di Malaysia pada tahun 2020.

Sekiranya anda menghasilkan kuasa di rumah, anda mungkin mempunyai pilihan untuk menjualnya secara terus kepada jiran anda pada masa hadapan melalui organisasi TNB.

Ini bermakna anda boleh tinggal di kawasan yang lebih hijau, dan pada masa yang sama mencipta keuntungan dengan sebahagian daripada pengecas berkuasa matahari boleh diakses.Jumlah Kos Memasang Sistem Panel Suria Di Malaysia?

Malangnya, tiada penyelesaian yang jelas dan mudah untuk topik kos pengecas berkuasa matahari di Malaysia.

Ia bergantung pada saiz pertubuhan, sifat pengecas berkuasa matahari yang digunakan, dan, secara mengejutkan, pelan atau organisasi yang anda pilih.

Pemeriksa mencadangkan pertubuhan swasta standard berbeza daripada 4kW hingga 12kW, dengan kos antara RM16,000 hingga RM23,000 untuk rangka kerja 3kW yang penting.

Nasib baik, terdapat perubahan berterusan pada Pemeteran Bersih, jadi ia cenderung untuk dibayar balik dalam masa 5 tahun dalam keadaan tertentu.


World has introduced 1TW of solar capacity of solar energy

Solar Energy Capacity The world has introduced its first terawatt of equipment on Earth to produce electricity straightforwardly from the su...